Nuorten suosikkisome TikTok vaikeuksissa Kiinakytköksen vuoksi

Kiinan viimeaikainen poliittinen kehitys on herättänyt huolta ja protestia länsimaissa. Uiguurien oikeudet ja Hongkongin kohtelu ovat nostaneet vaatimuksia talouspakotteista ja yhteistyön rajoittamisesta. Taustalla vaikuttaa toki myös kauppapolitiikka, teollisuusvakoiluun liittyvät skandaalit ja ehkä myös varsinkin Yhdysvalloissa koronakriisi, josta populistisemmat äänet presidenttiä myöten ovat syyttäneet Kiinan hallintoa.

TikTok puolestaan on sosiaalisen median appi ja verkosto joka on viime vuosina noussut varsinkin teini-ikäisten suosikiksi. TikTokin, kiinalaiselta nimeltään Dǒuyīn, omistaa ByteDance, Beijingissä pääkonttoria pitävä yhtiö. Tuote tulikin alkujaan juuri Kiinan markkinoille ennen globaalia laajentumistaan. ByteDance Ltd. on yksityisessä omistuksessa ja sen markkina-arvoksi on arvioitu yli 100 miljardia dollaria.

Tähän mennessä myrskyn silmässä on ollut etenkin verkkolaitetoimittaja Huawei, mutta nyt myös tämä varsin epäpoliittisena pidetty viihdeappi on joutunut osaksi kiistelyä. TikTok väittää olevansa riippumaton Kiinan johdosta, mutta jo aiemmin sitä on kritisoitu sensuurista.

Hongkongin uuden turvallisuuslain myötä yhtiö ilmoitti keskeyttävänsä sovelluksen toiminnan alueella. Appi sopii tanssivideoiden ohella myös protestien ja viranomaistoiminnan dokumentoimiseen, ja uuden lain myötä viranomaiset saattaisivat vaatia pääsyä käyttäjädataan.

TikTok yrittää siis tasapainoilla ja pitää hajurakoa Kiinan politiikkaan, ovathan länsimarkkinat jo kauan sitten ohittaneet kotimaan appin käyttäjämäärissä. Yhtiön mukaan yhdysvaltalaisten dataa säilytetään Yhdysvalloissa ja Singaporessa, eikä sillä ole datakeskuksia Kiinassa. Toimitusjohtaja on kesäkuusta alkaen amerikkalainen Kevin Mayer ja myös monet avaintyöntekijät länsimaista kotoisin.

Kuitenkin Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo on ilmoittanut että kiinalaissovellusten kieltämistä USA:ssa tutkitaan, TikTok näiden joukossa. Euroopassa nämä avaukset eivät toistaiseksi ole saaneet suurempaa vastakaikua. Blokkien välillä on ennenkin ollut eri näkemyksiä muun muassa Huawein suhteen, ja laajempi TikTok-esto lienee etäinen skenaario.