apple watch ja iphone

Apple hakukone tulossa?

Päivitykset Spotlight-haussa, iOS käyttöjärjestelmän beta-versiossa ja Applebot-indeksointirobottia koskevissa ohjeistuksissa ovat aiheuttaneet spekulaatiota siitä Apple on julkaisemassa oman hakukoneensa piakkoin.

Taustalla on luonnollisesti raha ja myös politiikka. Google maksaa tietojen mukaan vuosittain miljardeja dollareita Applelle siitä sen hakukone on oletuksena Safari-selaimessa. Sekä Apple että Google ovat viime aikoina olleet kilpailuviranomaisten hampaissa, sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa, ja tämä järjestely on mahdollisesti vaarassa.

Apple on hyvissä rahoissa. Osakkeen arvo on noussut kohisten ja AAPL ohitti vuoden 2020 toisella vuosineljänneksellä Microsoftin maailman arvokkaimpana osakeyhtiönä. Eli vaikka Googlen miljardit varmasti kelpaavat, ne eivät ole yhtiölle kriittisiä. Applella on resursseja panostaa hakupuolen kehittämiseen myös pitkällä tähtäimellä.

Nollasta Apple ei lähde tähän, sillä aikaisemmat teknologiat kuten kartat, iCloud ja Siri luovat pohjaa hakukoneen kehittämiselle. Arvioiden mukaan Applen hakukone ei kuitenkaan tule muistuttamaan Google-hakua tai muita kilpailijoita. Tuloksena ei siis välttämättä ole ”applesearch.com” nettiosoite johon mennään kirjoittamaan hakusana.

Sen sijaan kyseessä on todennäköisemmin eräänlainen personalisoitu assistentti joka integroituu Apple-ekosysteemiin. Hakuun tulisivat siis laajemman internetin ohella käyttäjän sähköpostit, valokuvat ja muut iCloud-tiedostot, iTunes musiikki, kartat, yhteystiedot ja monet muut sovellukset. Ja luonnollisesti hakua voidaan ohjata äänellä Sirin kautta.

Haun kautta käyttäjälle voidaan markkinoida muita Applen ja kumppaneiden tuotteita, mikä ehkä antaa lisäpontta esimerkiksi Apple TV+ palvelulle.