6G verkkoa visioidaan vuosikymmenen lopulle

5G verkko alkaa nyt olla arkipäivän todellisuutta Suomessa. Kattavuusalueella asuu syksyllä 2020 jo noin miljoona suomalaista, operaattorista riippuen. 5G puhelimet käyvät kaupaksi hyvin, ja malleja löytyy yhä valmistajalta. Applen 5G-yhteensopivat iPhone 12-mallit ovat tätä kirjoittaessa ennakkotilauksessa.

Tietoliikennetekniikan ala katsoo kuitenkin jo eteenpäin, kohti 6G-teknologiaa. Todellisuutta se voisi visioiden mukaan olla tämän vuosikymmenen lopulla, ja kuluttajakäytössä joskus 2030-luvulla. 6G ei vielä ole standardoitu käsite 5G tapaan, vaan nimitys seuraavan sukupolven verkoille joita kehitetään useissa yrityksissä ja tutkimuslaitoksissa.

Korealaisen Samsungin näkemys on että netin nopeus 6G verkossa olisi jopa 1000 Gigabitti sekunnissa, teoreettisen maksiminopeuden ollessa silloin 50 kertaa 5G nopeampi. Kuluttajalaitteissa nopeus voisi olla noin 1Gbit/s. Lisäksi viive olisi merkittävästi pienempi, alle 100 mikrosekuntia.

Mihin näin nopeaa verkkoa sitten tarvitaan, kun 5G:kin etsii vielä käyttökohteita ja sovelluksia jotta siitä saadaan täysi hyöty irti. Yksi mahdollinen käyttökohde olisivat virtuaaliset ja lisätyn todellisuuden ympäristöt. 6G mahdollistaisi reaaliaikaiset, huippurealistiset hologrammit ja immersiiviset VR-kokemukset myös mobiilisti 16K resoluutiossa.

Samsungin tähtäin kehitysaikataulussa on vuodessa 2028. Kiinassa 6G-teknologiaa kehitetään useissa eri projekteissa. Huawei, ZTE ja China Unicorn tekevät itsenäistä tutkimusta, ja lisäksi maan teollisuus- ja informaatioteknologian ministeriö (MIIT) on perustanut tähän erillisen yksikön. Kiina on ollut kärkimaita 5G:n käyttöönotossa.

Suomessa Oulun yliopiston 6G Flagship tutkimuskokonaisuus kehittää, 5G sovellusten ohella, teknologista perustaa 6G:lle tulevaisuudessa. Ekosysteemissä kumppaneina ovat muun muassa Aalto Yliopisto, VTT ja Nokia Bell Labs. Tavoitteena on saada mukaan alan tärkeimmät kansainväliset toimijat.