Ajankohtaista

 BPA ohjelma 3.2.5

 

 

Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 yhteensopiva BPA ohjelma. Lataa täältä

 


 WatchBP Video  

 

Also watch our step-by-step video on how to use the WatchBP Device at home. 
view video...


 Miten mitata

 

 

Vaihe vaiheelta video “Miten mitata verenpaine kotona”. 

 

Katso video

Next Events

Only for Distributors

Usein kysyttyjä kysymyksiä raskaudenaikaisesta verenpaineen seurannastaMikä on pre-eklampsia eli raskausmyrkytys? Pre-eklampsia eli raskausmyrkytys on tila, joka ilmaantuu joillekin naisille raskauden aikana. Lääkärisi tarkkailee raskausmyrkytyksen merkkejä: korkeaa verenpainetta, jatkuvaa alaraajojen turvotusta ja virtsan valkuaispitoisuutta.


Mitkä ovat raskausmyrkytyksen oireet? Nainen, jolla on “lievä” raskausmyrkytys, saattaa voida aivan hyvin. Sen vuoksi on tärkeää käydä kaikilla synnytystä edeltävillä neuvolakäynneillä, jotta tila havaitaan varhaisessa vaiheessa. Raskauden viimeisten viikkojen aikana mahdollisesti kehittyvän vaikean raskausmyrkytyksen oireita ovat korkea verenpaine, päänsäryt, näköhäiriöt, kirkkaan valon huono sietokyky, pahoinvointi ja oksentelu sekä jalkojen ja käsien voimakas turvotus.


Missä vaiheessa raskautta raskausmyrkytys ilmaantuu? Raskausmyrkytys voi ilmaantua missä tahansa raskauden ja synnytyksen vaiheessa sekä synnytyksen jälkeisten kuuden viikon aikana. Tavallisesti se kuitenkin ilmaantuu raskauden viimeisen kolmanneksen aikana ja toipuminen alkaa 48 tunnin kuluessa synnytyksestä. Raskausmyrkytys voi kehittyä asteittain tai ilmaantua hyvinkin äkillisesti - merkkejä ja oireita on saattanut olla kuukausia, mutta ne ovat jääneet havaitsematta.


Kenellä on suurin riski? Raskausmyrkytys on yleisempi naisen ensimmäisen raskauden aikana ja naisilla, joiden äidillä tai sisarilla on ollut raskausmyrkytys. Raskausmyrkytyksen riski on suurempi naisilla, joilla on monikkoraskaus, teini-ikäisillä ja yli 40-vuotiailla naisilla. Muita riskiryhmään kuuluvia ovat mm. naiset, joilla on ollut korkea verenpaine tai munuaissairaus jo ennen raskaaksi tuloaan sekä naiset, joiden painoindeksi (BMI) on yli 35.

Raskausmyrkytyksen syytä ei tiedetä.


Tarkoittaako korkea verenpaine sitä, että minulla on raskausmyrkytys? Ei välttämättä. Jos lääkärisi mielestä verenpaineesi on korkea, hän seuraa tarkkaan muutoksia, jotka voivat viitata raskausmyrkytykseen. Korkean verenpaineen lisäksi naisilla, joilla on raskausmyrkytys, on myös voimakasta turvotusta ja mahdollisesti valkuaista virtsassa. Monilla naisilla, joilla raskauden aikana on korkea verenpaine, ei ole näitä muita oireita, eivätkä he saa raskausmyrkytystä. Jos sinulla on korkea verenpaine, päivittäinen verenpaineen seuranta on erittäin tärkeää.


Miksi raskaudenaikainen verenpaineen seuranta on niin tärkeää? Raskausmyrkytys voidaan havaita selkeänä verenpaineen nousuna. Sinun tulisi sen vuoksi mitata verenpaineesi ainakin kahdesti päivässä - aamulla ja illalla. Tee mittaukset silloin, kun olet rentoutunut, rauhallisessa ympäristössä ja istuma-asennossa.


Mitkä arvot ovat normaaleja raskauden aikana ja mitkä taas liian korkeita? Ks. alla oleva taulukko. Taulukon arvoja tulisi pitää raskauden aikaisina viitearvoina (yksikkö on elohopeamillimetriä eli mmHg):

Luokitus Systolinen verenpaine Diastolinen verenpaine
Suositukset
Normaali
alle 140 alle 90
Kotiseuranta
Kohonnut verenpaine
yli 140
yli 90
Käänny lääkärin puoleen
Severe Hypertension
higher than 180
higher than 100 Urgently seek medical advice!
Viite: Prof. A. H. Shennan, St. Thomas Hospital, Lontoo


Mitkä arvot ovat normaaleja ennen ja jälkeen raskauden? Taulukko verenpainearvojen (mmHg) luokittelusta Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan:

Luokitus Systolinen verenpaine Diastolinen verenpaine Suositukset
Alhainen alle 100
alle 60 Käänny lääkärin puoleen
Optimaalinen 100 - 120 60 - 80 Kotiseuranta
Normaali 120 - 130 80 - 85 Kotiseuranta
Kohonnut - Normaali 130 - 140
85 - 90
Käänny lääkärin puoleen
Lievästi kohonnut
140 - 160
90 - 100
Käänny lääkärin puoleen
Kohtalaisesti kohonnut
160 - 180
100 - 110
Käänny lääkärin puoleen
blood pressure dangerously high > 180
> 110 Urgently seek medical advice!


Mitkä ovat raskausmyrkytyksen riskit vauvalle ja itselleni? Raskausmyrkytys voi estää istukkaa saamasta riittävästi verta. Jos istukka ei saa riittävästi verta, vauva saa vähemmän happea ja ravintoa. Se voi pienentää vauvan syntymäpainoa ja aiheuttaa muita ongelmia. Useimmat naiset, joilla on raskausmyrkytys, synnyttävät terveen vauvan. Muutamille kehittyy eklampsia eli raskauskouristus, joka on erittäin vakava sekä äidille että vauvalle, tai muita vakavia ongelmia. Onneksi raskausmyrkytys havaitaan yleensä varhain naisilla, jotka käyvät säännöllisesti neuvolassa, ja useimmat ongelmat voidaan ehkäistä.


Miten raskausmyrkytystä hoidetaan? Ainoa hoito on vauvan synnyttäminen. Kun raskausmyrkytys kehittyy, äitiä ja vauvaa seurataan tarkoin. Se tarkoittaa sitä, että verenpaine tulee mitata kahdesti päivässä ja virtsan valkuaispitoisuutta, painon muutosta ja muita oireita on seurattava säännöllisesti. Käytettävissä on lääkkeitä ja hoitoja, jotka saattavat pidentää raskautta, ja ne voivat parantaa vauvan mahdollisuuksia syntyä terveenä ja elossa.


Voidaanko raskausmyrkytys estää? Raskausmyrkytys ei näytä olevan sairaus, johon elämäntapoihin liittyvät tekijät vaikuttavat (esimerkiksi mitä nainen syö, tupakoiko ja nauttiiko hän alkoholia, miten kovasti hän työskentelee, kuinka paljon liikkuu tai lepää, miten ahdistunut tai rauhallinen hän on jne.). On jonkin verran viitteitä siitä, että kalsium-valmisteet voivat alentaa raskausmyrkytyksen riskiä erityisesti äideillä, jotka elävät alueilla, joilla ravinnossa on vähän kalsiumia. Kalsium voi näissä olosuhteissa auttaa verisuonia rentoutumaan ja siten ehkäistä verenpaineen kohoamista.


Onko raskausmyrkytyksellä pitkäaikaisia vaikutuksia? Useimmilla naisilla kaikki raskausmyrkytyksen vaikutukset poistuvat synnytyksen jälkeen. Joillakin raskausmyrkytyksestä kärsineillä naisilla verenpaine voi kohota myöhemmässä elämänvaiheessa. Tämän uskotaan johtuvan perinnöllisestä taipumuksesta kohonneeseen verenpaineeseen eikä niinkään raskausmyrkytyksestä.

Mitä tulee vauvaan, pitkäaikaisvaikutuksia voi olla vain, jos hän on kärsinyt vaikeasta ravitsemuksen tai hapen puutteesta kohdussa tai jos hänellä on keskosuudesta aiheutuvia komplikaatioita. Nykyään uskotaan, että raskausmyrkytyksen kokeneiden äitien vauvoille ei kehity pitkäaikaisia terveysongelmia.


Hyödyllisiä linkkejä raskausmyrkytyksestä

Organisation Link
Preeclampisia foundation http://familydoctor.org
DrKoop.com www.drkoop.com/encyclopedia/93/16.html
Emedicine (for professionals) www.emedicine.com/emerg/topic480.htm
Preeclampsia Society UK www.dawnjames.clara.net
Action on Preeclampsia (UK based charity) www.apec.org.uk
Australian Action on Preeclampsia www.aapec.com/index.php
Pre-eclampsia experiences and discussion / support group www.pre-eclampsia.co.uk
International Society for the study of Hypertension in Pregnancy     http://www.ncl.ac.uk
Mayo Clinic www.mayoclinic.org