Ajankohtaista

 BPA ohjelma 3.2.5

 

 

Windows XP, Vista, 7, 8, 8.1 yhteensopiva BPA ohjelma. Lataa täältä

 


 WatchBP Video  

 

Also watch our step-by-step video on how to use the WatchBP Device at home. 
view video...


 Miten mitata

 

 

Vaihe vaiheelta video “Miten mitata verenpaine kotona”. 

 

Katso video

Next Events

Only for Distributors

Ihmisen ruumiinlämmön mittaus

Miksi ruumiinlämpöä mitataan?
Ihmisen kehon lämmön mittaaminen on tärkeää, sillä monen sairauden yhtenä oireena on nimenomaan lämmön nousu. Samoin eräiden tautien kulkua ja lääkityksen toiminnan tehokkuutta voidaan seurata ruumiinlämmön avulla. Kuume on kehon yleisin apuväline taistella erilaisia sairauksia vastaan.

Mitä pitää ottaa huomioon kuumetta mitatessa?

Päinvastoin kun yleisesti luullaan, ei ole olemassa yhtä yleistä ’normaalia’ kehonlämpötilaa. Lämpötila muuttuu riippuen siitä, mistä se mitataan.Samoin terveen ihmisen ruumiinlämpö vaihtelee päivän mittaan fyysisen rasituksen ja kellonajan mukaan. Illalla mitattu lämpö voi olla jopa 0,5 astetta korkeampi kuin aamulla otettu lämpö. Samoin fyysisen suorituksen aikana kehon lämpötila nousee. Ihmisen kehon pintalämpötila ja varsinainen ruumiin lämpötila ovat hieman erilaiset. Pintalämpötila mitataan ihon pinnasta, ja se on sekoitus sekä ruumiin lämpötilaa että ympäröivän ilman lämpötilaa. Ruumiin lämpötila voidaan mitata joko suusta, emättimestä tai peräaukosta. Mittari mittaa limakalvon lämpötilan.

Mistä kuume pitäisi mitata?

Tarkimman ruumiin lämpötilan saa peräaukosta. Normaalilämpötila peräaukosta mitattuna vaihtelee 36.2°C - 37.7°C välillä.

Naiset voivat mitata lämmön myös emättimestä, jolloin ruumiin lämpötila on yleensä noin 0,1–0,3 astetta vähemmän kuin peräaukosta mitattuna.

Lämmön voi mitata myös suusta, joko poskesta tai kielen alta. Molemmat tavat antavat noin 0,3–0,8 astetta alhaisemman lukeman kuin peräaukosta mitattuna. Kielen alta mitattu lämpötila on tarkempi kuin poskesta mitattu.

Kehon pintalämpötilan saa mitattua kainalosta tai nivusista. Mittaustilanteessa mittari painetaan käden tai jalan ja kehon väliin, jolloin ilman lämpötila haittaa mittausta mahdollisimman vähän. Pintalämpötilan mittaus on silti melko epäluotettavaa, sillä mittausaika on pitkä. Aikuisilla pintalämpötilat voivat olla jopa 0,5–1,5 astetta matalampia kuin peräaukon kautta mitatut lämpötilat. Pienillä lapsilla vastaavat heitot ovat pienempiä.

Korvakuumemittari mittaa korvakäytävän sisäisen lämpötilan infrapunasäteellä. Mittarin kärki asetetaan varovasti korvakäytävään ja tulos saadaan sekunnissa. Korvamittaus on erittäin helppoa ja kliinisesti validoidulla laitteella siitä saa myös luotettavan mittaustuloksen. Oikein suunnitelluilla korvakuumemittareilla saadaan tarkka kehonlämpötila ilman suuria hajontoja. Korvaan menevän kärjen oikea muotoilu varmistaa oikean lämpötilan mittauksen myös vauvoilta ja pieniltä lapsilta.
Kuinka tarkasti saan kehon lämpötilan mitattua?
On tärkeää pitää mielessä teknisen tarkkuuden ja käyttötarkkuuden erot lämpötiloja mitatessa. Tekninen tarkkuus tarkoittaa mittaustulosta optimaalisessa tilanteessa, jolloin mittarin toiminta tarkistetaan kontrolloiduissa tiloissa ja tarkistetaan, että sen tekniset ominaisuudet ovat standardien mukaiset. Huipputuotteiden tekninen mittaustarkkuus tarkoittaa, että laite antaa vain on +/- 0,1°C heittoja mittaustilanteesta toiseen.Kuluttajan ei pidä sekoittaa teknistä tarkkuutta varsinaisen käyttötilanteen mittaustarkkuuteen. Mittaustilanteet muuttuvat kerrasta toiseen (mittausaika, -paikka jne.), jolloin niiden mittaustarkkuus myös muuttuu. Mittari siis toimii kuten ennenkin, mutta mittaustilanne voi olla hyvinkin erilainen. Kuumemittarin oikea käyttö parantaa mittarin tarkkuutta huomattavasti. Muista aina lukea käyttöohjeet!


Kuumemittareiden mittaustuloksia eri ruumiinosista mitattuina:


Mistä mitattiin
Normaalimittauksen
keskimääräinen
alaraja T/(°C)
Normaalimittauksen
keskimääräinen
yläraja T/(°C)
Keskimääräinen aika joka
kuluu mittaustuloksen saantiin
Peräaukko 36.2 37.7 10-60
Emätin
36.0 37.5 -
Suu (poski) 35.5 37.1 30-60
Suu (kielen alla) 35.7 37.3 30-60
Kainalo tai nivustaive 35.2 36.7 30-60
Korva
35.8 37.1 1